Omgeving

 

 

Vanuit onze B&B via-gladiola zijn tal van mooie uitstapjes te maken veelal op loopafstand:

Park Brakkenstein:

Het park werd rond 1850 aangelegd door de familie Jurgens, die op deze plek het landgoed Heyendaal bezat. De Oosterbeekse tuinarchitect Samuel Voorhoeve ontwierp een fraai park in landschapsstijl, met grote grasvelden en daartussen groepjes bomen.

 
De oorspronkelijke en karakteristieke laanstructuur is behouden gebleven. Hierdoor zijn vandaag de dag nog beuken te bewonderen, die dateren uit de eerste helft van de 18de eeuw! Het park leent zich daardoor uitstekend voor wandelen en bijvoorbeeld een potje jeu de boules. Brakkesteyn verloor in 1941 definitief zijn functie als privť-landgoed. In Chalet Brakkenstein is nu een restaurant gevestigd.
De botanische tuin in het park is in de jaren zeventig van de vorige eeuw aangelegd door de Katholieke Universiteit. Sinds 1998 beheert de Stichting Hortus ArcadiŽ de tuin en is deze in oude luister hersteld. De stichting streeft naar een combinatie van natuurontwikkeling, tuinarchitectuur en beeldende kunst. 
 

 

Het Goffertpark is een stadspark in in de Nederlandse stad Nijmegen. Het park is vernoemd naar een boerderij, de Goffertboerderij, die nog steeds aan de rand van het park aan de Goffertweg staat. De aanleg van het park was een werkverschaffingsproject en begon in 1935. Het was crisistijd en er heerste grote werkloosheid. Omdat het een werkverschaffingsproject was, mochten er geen machines gebruikt worden en moest al het werk met de hand worden gedaan. Het park was vlak voor de Tweede Wereldoorlog, in 1939, gereed. Het Goffertpark heeft sinds 1952 een oppervlakte van 83 hectare.De naam Goffert is waarschijnlijk een bijnaam van een van de voormalige bewoners van de Goffertboerderij: de man was nogal grof gebouwd. 

Het park heeft een grote speelweide die gebruikt wordt bij evenementen zoals circussen, popconcerten en muziekfestivals. Zo hebben er in het park grote bands en artiesten opgetreden, zoals The Rolling Stones, Pink Floyd, U2, Bruce Springsteen, Aerosmith, Radiohead, Pearl Jam, Velvet Revolver, AC/DC, Kiss, Muse, KoRn, Coldplay, Black Sabbath, Rammstein, Metallica, Guns N' Roses, Scooter en Red Hot Chili Peppers. 

Verder is er een kinderboerderij, rosarium, openluchttheater, een bos en zijn er verschillende vijvers. Aan de rand van het Goffertpark ligt een openluchtzwembad: het Goffertbad. Ook het thuisstadion van N.E.C. ligt in dit park.

Om mooie wandelingen te maken vanuit onze B&B:

www.natuurmonumenten.nl/natuurgebied/heumensoord

  

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945
Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is een museum in Groesbeek, waar de bevrijdingsgeschiedenis van Nederland getoond wordt. Het museum ligt op ongeveer 15 minuten met de auto vanaf de B&B, in heuvelachtige omgeving, nabij de Duitse grens.

 

Museum Het Valkhof is een museum in Nijmegen, in de Nederlandse provincie Gelderland. Dit museum bestaat sinds 1999 en is ontstaan uit het samengaan van het Museum G.M. Kamvoor archeologie en de Commanderie van St. Jan voor oude en moderne kunst. De collectie van het museum omvat een grote en belangrijke verzameling Romeinse archeologie en een bijzondere collectie moderne kunst. In november 2008 werd de statutaire naam van het museum gewijzigd in Stichting Museum Het Valkhof-Kam.

Gebouw

Museum Het Valkhof staat aan het Kelfkensbos, aan de rand van het park Valkhof. Ooit lag hier een Romeins legerkamp, later liet keizer Karel de Grote er zijn palts(paleis) bouwen. Het huidige gebouw is ontworpen door Ben van Berkel en werd op 14 september 1999 geopend door koningin Beatrix.

De strakke lijnen en heldere kleuren van het gebouw contrasteren sterk met het park waarin het gelegen is. Sommige mensen noemen het gebouw daarom wel misprijzend 'het zwembad' of 'de blokkendoos'. Aangezien het gebouw grotendeels van glas is staat het ook wel bekend als 'het aquarium'. Om enigszins orde te scheppen binnen de grote ruimte die het glazen omhulsel biedt heeft de architect gekozen voor een centrale trappartij. De onderkant hiervan begint al op het plein voor het gebouw.

 

 

 

St. Annastraat 388

6525 ZK  Nijmegen

0031 (0) 24 324 51 69

0031 (0) 626 616 829

info@via-gladiola.nl

www.via-gladiola.nl